JOAN MORA i ADSARÀ

El 1898 lluità a la guerra de Cuba i a la seva tornada a Sabadell, l'any següent, es convertí en l'ànima d'una comissió de soldats repatriats que reclamaven a les autoritats els seus havers durant el temps de campanya.
Cap al 1902 inicià la seva activitat dins el Partit Republicà Federal a Sabadell, de la qual en destaquen els seus escrits, apareguts a El Trabajo des de 1906, relatius a la necessitat de sindicació dels treballadors. La seva activitat política més destacable durant aquells anys, però, va consistir en la direcció de la Joventut Republicana Federal, iniciada cap al 1908 i que va mantenir fins els últims anys de la Dictadura de Primo de Rivera.
Durant la dècada del 1920 evidencià la seva preocupació pel mutualisme en la seva activitat dins la Germandat de Sant Jaume, de la qual arribà a ser president, i en la gestació de la Federació de Germandats.
A les eleccions municipals de l'abril de 1931 fou elegit regidor de Sabadell, en representació del Centre Republicà Federal-Esquerra Republicana de Catalunya. El 1933 presidirà la Comissió de Cultura de l'Ajuntament.
El novembre de 1932 fou elegit diputat al Parlament de Catalunya per la circumscripció de Barcelona-província, en representació del Partit Republicà Democràtic Federal, dins la candidatura d'Esquerra. L'octubre de 1934 donarà suport a la proclamació de l'Estat Català feta per Lluís Companys.
Autor: SIB
Extret de la pàgina web:  http://www.memoriaesquerra.cat/ "Fundació Josep Irla"